Wpływ diety na samopoczucie – jak odżywianie może poprawić Ci humor

Zrozumiałym zainteresowaniem studentów UTW cieszyła się prelekcja, którą w poniedziałek 13 marca 2023 r. o godzinie 17.00 w kawiarni MOK wygłosiła dietetyczka kliniczna Karolina Uszyńska- Pietraszko. Słuchacze z uwagą i zaciekawieniem śledzili wartkiego toku wykładu  na temat diety MIND,  sposobu odżywiania, który ma na celu poprawę funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Seniorzy dowiedzieli się, że w protokole tej  diety  wykorzystano połączenie diety DASH i diety śródziemnomorskiej.  Obie te diety są uważane są za jedne z najzdrowszych w prewencji chorób układu krążenia i pozytywnie wpływają na ogólny stan zdrowia. Z obu sposobów odżywiania zaczerpnięto to, co najbardziej oddziałuje na stan mózgu i wprowadzono pewne modyfikacje. Prelegentka omówiła piramidę żywienia diety MIND. Zwróciła słuchaczom uwagę, że  podstawą diety są produkty bogate w witaminy C, E i z grupy B antyoksydanty i nienasycone kwasy tłuszczowe. Szczególną rolę odgrywają w niej warzywa zielonoliściaste które, jak wskazują badania, spowalniają pogarszanie się funkcji poznawczych, jak również orzechy i owoce jagodowe. Omawiany sposób odżywiania  powinien  uwzględniać również węglowodany złożone, czyli pieczywo z pełnoziarnistej mąki, razowe makarony, brązowy ryż, kasze i płatki owsiane.   Prowadząca podkreśliła, że omawiana dieta  zaleca pewne grupy pożywienia, a inne ogranicza, ale nie nakazuje bezwzględnego rezygnowania z nich. Opiera się przede wszystkim na produktach nieprzetworzonych, głównie roślinnych, z ograniczeniem produktów zwierzęcych oraz żywności z dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Za inspirujący wykład dietetyczce w imieniu studentów podziękowała prezes UTW Marianna Kaczanowicz.

Relacja, B. Bucińska

Zdjęcia, Zb. Kaczanowicz

Views: 12

Przewijanie do góry