Zrozumiałym zainteresowaniem studentów UTW cieszyła się prelekcja, którą w poniedziałek 13 marca 2023 r. o godzinie 17.00 w kawiarni MOK wygłosiła dietetyczka kliniczna Karolina Uszyńska- Pietraszko. Słuchacze z uwagą i zaciekawieniem śledzili wartkiego toku wykładu na temat diety MIND, sposobu odżywiania, który ma na celu poprawę funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Seniorzy dowiedzieli się, że w protokole tej diety wykorzystano połączenie diety DASH i diety śródziemnomorskiej. Obie te diety są uważane są za jedne z najzdrowszych w prewencji chorób układu krążenia i pozytywnie wpływają na ogólny stan zdrowia. Z obu sposobów odżywiania zaczerpnięto to, co najbardziej oddziałuje na stan mózgu i wprowadzono pewne modyfikacje. Prelegentka omówiła piramidę żywienia diety MIND. Zwróciła słuchaczom uwagę, że podstawą diety są produkty bogate w witaminy C, E i z grupy B antyoksydanty i nienasycone kwasy tłuszczowe. Szczególną rolę odgrywają w niej warzywa zielonoliściaste które, jak wskazują badania, spowalniają pogarszanie się funkcji poznawczych, jak również orzechy i owoce jagodowe. Omawiany sposób odżywiania powinien uwzględniać również węglowodany złożone, czyli pieczywo z pełnoziarnistej mąki, razowe makarony, brązowy ryż, kasze i płatki owsiane. Prowadząca podkreśliła, że omawiana dieta zaleca pewne grupy pożywienia, a inne ogranicza, ale nie nakazuje bezwzględnego rezygnowania z nich. Opiera się przede wszystkim na produktach nieprzetworzonych, głównie roślinnych, z ograniczeniem produktów zwierzęcych oraz żywności z dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Za inspirujący wykład dietetyczce w imieniu studentów podziękowała prezes UTW Marianna Kaczanowicz.
Relacja, B. Bucińska
Zdjęcia, Zb. Kaczanowicz









Views: 12