Mykotoksyny w żywności niebezpieczne substancje, które mogą ukrywać się na naszych talerzach – to był bardzo interesujący i pouczający wykład
W kawiarni MOK 04.11.2024 r. odbył się pierwszy listopadowy wykład dla studentów UTW. Prelegentem była Prorektor MANS w Łomży dr Jolanta Puczel a tematem wykładu “Mykotoksyny substancje szkodliwe dla zdrowia, które mogą pojawiać się na naszych talerzach. “ Słuchacze dowiedzieli się, że mykotoksyny to toksyczne metabolity wytwarzane przez różne szczepy grzybów. Są często niewidoczne, bezsmakowe i zachowują stabilność chemiczną w wysokich temperaturach. Substancje te są wszędzie, często występują w owocach, mące, mleku, kawie, ziarnach, orzechach, zbożu, przyprawach czy olejach.Pleśń rozwijająca się na produktach spożywczych może mieć silne działanie toksyczne dla ludzi, dlatego, że grzyby pleśniowe zawierają mikotoksyny, z których najbardziej niebezpieczne to: aflatoksyna, patulina, zearalenon, fumonizyny, ochratoksyna A i deoksyniwalenol. Organizm człowieka nie może wytworzyć żadnych przeciwciał aby obronić się przed szkodliwym działaniem mykotoksyn. Jak podkreślała prelegentka, głównym celem wykładu było zwiększenie świadomości studentów na temat szkodliwości mykotoksyn. Wielokrotnie przypominała studentom , że w przypadku, kiedy np. na jabłku czy gruszce pojawi się, choć niewielka plamka pleśni, należy je wyrzucić w całości.
Odkrojenie części żywności nie sprawi, że pozbędziemy się szkodliwej pleśni. Spotkanie poprowadziła prezes UTW Marianna Kaczanowicz, która na zakończenie wydarzenia podziękowała dr Jolancie Puczel za interesujący i pouczający wykład. W imieniu studentów złożyła Pani doktor gratulacje z okazji objęcia od 01.10.2024 r. stanowiska Prodziekana ds.organizacji zajęć, kształcenia praktycznego i praktyk zawodowych w MANS w Łomży.
Relacja i zdjęcia: Bożena Bucińska









Views: 21